Foredrag

man 22jan2024

Foredrag om Harald Blåtands Ringborge

19.00 til 21.00

Sted: Sct. Peders Kirkeplads 8, 4700 Næstved

Forskningsleder Jens Ulriksen fortæller om ringborgene.

I efteråret 2023 blev de fem danske ringborge fra vikingetiden optaget på UNESCO´s Verdensarvsliste. Deres regelrette geometriske form, deres tilstedeværelse i det meste af Danmark og deres tilknytning til en kort periode af Harald Blåtands regeringstid gør dem enestående.

Ringborgene er blevet opfattet som rene militæranlæg, f.eks. som kaserne for vikingeskibenes mandskaber. Der er heller ikke tvivl om, at borgene har kunnet forsvares, men baggrunden for deres tilblivelse skal findes et andet sted. Med udgravningerne på Borgring mellem 2016 og 2018 åbnede der sig nogle nye perspektiver. Foredraget fremlægger nye analyser af Borgring, de øvrige ringborge og andre monumenter fra Harald Blåtands regeringstid, der tyder på, at kongen mest af alt ønskede at understrege sin magt og nylige overgang til kristendommen. Midlet var at opføre let genkendelige bygværker i stor skala og med geometriske grundplaner. Let genkendelige blev de placeret, hvor mange mennesker færdedes, og mindede dem om, hvem der var konge.

Der er offentlig adgang til foredraget. Tag gerne en ven med. Medlemmer af Næstved Museumsforening har gratis adgang, mens øvrige må betale 30,- kr. I pausen vil der være mulighed for at købe kaffe/te og kage.

 

Gå til arrangementsoversigt