Ansigt til Ansigt - portrætter fra Næstved-egnen

[Introduktion] [Thumbnail oversigt] [Kunstner/Titel oversigt]


J. P. Teestrup Frederiksen (1909-1988): F. C. C. Wollander (1877- 1960)
olie på lærred, 79,5 x 61,5 cm, 1959,
(Deponeret af Næstved Kommune)

Foto 35

Frederik C. C. Wollander tilhørte en gammel Næstved-slægt, nævnt allerede i folketællingen fra 1834. Wollander var søn af tobaksbindersvend Christian Theodor Wollander og hustru Maren Sophie Jensen. Wollander var oprindelig typograf, uddannet hos "Det Bangske Officin" i Riddergade 7. Efter endt læretid gik han på valsen i Europa i nogle år. Efter hjemkomsten arbejdede han i forskellige virksomheder i Næstved og var kendt som en dygtig typograf.
Omkring 1915 begyndte han sin virksomhed med udlejning af joller fra en plads for enden af Lille Bredstræde tæt ved sit hjem i nr. 11. Efterhånden fik han opbygget en flåde på omkring 25 både, som dog langtfra alle var sødygtige. Diverse lækager blev repareret med zinkplader, som så blev tjæret over. Vittige hoveder talte om "Wollanders Undervandsbåde". Betegnelsen var ikke overdrevet - i flere tilfælde sank bådene simpelthen, så lejerne måtte redde sig i land efter bedste evne. Efter rørlægningen af Susåen i midten af trediverne fik Wollander en ny plads til sin flåde i den gamle havn. Wollander var en populær person, lidt brysk, men godmodig. Han var glad for "en lille en" - og hvis han trængte til en lur midt på dagen, blev flåden strengt bevogtet af hunden Trold - en ualmindelig arrig foxterrier. Portrættet er malet i malermester Brauchs værksted, da der var for mørkt i Wollanders lejlighed - mørklægningsgardinerne fra krigens tid var nemlig endnu i 1959 ikke taget ned!

Maleren J.P. Teestrup Frederiksen var født i landsbyen Teestrup ved Haslev, hvor faderen havde et parcelliststed. Han arbejdede et par år på faderens landbrug, hvorefter han kom i lære som bygningsmaler. Som ung malersvend startede han sit kunstneriske arbejde ved at male kulisser og dekorationer til diverse teaterforestillinger i Næstved. Senere begyndte han at male motiver fra Næstveds gamle huse og gårde. Han havde sin første udstilling i 1942. Teestrup Frederiksens stil var naturalistisk med varme, stærke farver, inspireret af Sydspanien, hvor han opholdt sig i en periode. Det gamle Næstved var hans foretrukne motiv, og det lykkedes ham at forevige de fleste af de gamle huse, før de i fremskridtets hellige navn blev revet ned - bl.a. Gøyernes Gård og Bredstræderne. En anekdote fortæller, at når folk så Teestrup Frederiksen sætte sit staffeli op ud for et hus, sagde man : "Nå, skal det nu også rives ned?" Teestrup Frederiksen malede også en lang række portrætter af byens borgere.

Næste billede (nr. 36)