Fotografer i Næstved

 

| Forside | Fotograf  | Firma  | Atelier |


Fotograf
Busch, Johan Frederik (1825-1883)


Født 2. Jan. 1825 i Frederiksværk som Søn af en Kobbersmedemester. Blev efter Konfirmationen Elev paa, Kunstakademiet i København, som han frekventerede i Tidsrummet Oktbr. 1839 - April 1848 og samtidig arbejdede først i H. W. Bissens Værksted, senere i Eckersbergs Atelier . I Decbr. 1845 fik han Akademiets lille Sølvmedaille og udstillede flere Gange Malerier paa Charlottenborg, ligesom han deltog i Udsmykningen af Thorvaldsens Museum og af Chr. IV's Kapel i Roskilde Domkirke.

Alt imens var han 1842 kommet i Malerlære og blev Svend 1845. 1 April 1854 nedsatte han sig som Dekoratør og Malermester i Næstved med Værksted i Postholder Lundsteins Gaard i Kindhestegade, Hj. af Møllegade. Da mange havde ytret Ønske om at se hans Mesterstykke, udstillede han det i Klubben "Foreningen"s Lokaler. Fra den følgende Vinter underviste han i Tegning ved Næstved Tegneskole.

Den 3. Januar 1857 løste han Borgerskab som Malermester i Næstved, og formentlig ved denne Tid flyttede han til Ejendommen Ringstedgade gl. Matr. Nr. 143. Her oprettede han ogsaa i December 1859 det første faste fotografiske Atelier i Næstved. Bekendtgørelsen herom i Næstved Avis lød saaledes:


Atelier for Photographie

Undertegnede tillader hermed at bekjendtgjøre,
at jeg daglig aftager portraiter, Tirsdag og
Fredag dog undtagne, saavel efter naturen som
Efter forbilleder og saavel paa papir som paa
glas; dog bemærkes, at til papirbilleder kun
bruges lyse dage. Snarest muligt vil et atelier
med glastag og varmeindretning blive færdig,
saaledes at jeg under hvilke som helst veirforhold
vil kunne imødekomme publicums fordringer.

Nestved i december 1859.

Busch,
Ringstedgade.


Dette var hans første, men desuden hans længste Avertissement som Fotograf. Han averterede meget gennem Aarene, men almindeligvis kun ganske korte, stereotype Meddelelser saasom "Portraiter aftages daglig. Landskaber m. m. udføres paa Bestilling. Busch, Ringstedgade". I Juli 1860 averterede han, at Atelieret "er fremdeles lukket indtil Onsdagen den lste August". Man har vel Lov at formode, at Lukningen skyldes den i Annoncen ovenfor nævnte Indretning af "Atelier med Glastag og Varmeindretning". Før den Tid har han formentlig kun haft et interimistisk Atelier i Lighed med de rejsende Fotografers.

Busch var Medunderskriver af den af 6 NæstvedFotografer den 1. Aug. 1865 offentliggjorte fælles Priskurant.
--------------------------------------------------------------------------------
Den 28. Januar 1868 fik Busch af Købmand Soldaths Enke Skøde paa Ejendommen gl. Matr. Nr. 82a, beliggende ved Ringstedport umiddelbart syd for Amtssygehuset. Hidindtil var alt tilsyneladende gaaet godt for Busch; den Omstændighed, at han indlod sig paa at købe eget Hus, tyder ogsaa, derpaa. Men fra nu af begyndte Vanskelighederne at melde sig. Huset havde han sikkert ikke forkøbt sig paa; Købesummen var 800 Rdl. med en Udbetaling paa 100 Rdl.

Men Indretningen af det nye Atelier, som blev taget i Brug først i November 1868, og mulige andre Arbejder ved Ejendommen har sikkert kostet ham en Del Penge, og det kan jo ogsaa være, at Forretningen det nye Sted ikke gik saa godt, som han havde forestillet sig. Han paadrog sig stadig større og større Gæld. Allerede i September 1868 gjorde en Kreditor Ud~læg i Ejendommen for et Beløb, Busch ikke kunde betale, men hans Hovedkreditor, Skomagennester, Løjtnant Ferd. Fischer, samt 10 fremtrædende Borgere i Næstved traadte hjælpende til, hvorfor en berammet Tvangsauktion blev aflyst. I Efteraaret 1869 var der paany Fare for, at han maatte ud af sit Atelier, idet han averterede, at han fra Oktober Flyttedag agtede at ophøre med at være Portrætfotograf; men ogsaa denne Gang drev Faren over, og han kunde i Begyndelsen af November meddele, at han "formedelst indtrufne Omstændigheder" vedblev som hidtil ,daglig at aftage Portrætter i Atelieret ved Ringstedport.

I det lange Løb kunde han imidlertid ikke blive ved at holde den gaaende, og ved Skøde af 18. April 1872 maatte han afstaa, Ejendommen til Fischer for de Beløb, denne havde til Gode samt paaløbne Skatterestancer og Omkostninger, der ialt androg 2350 Rdl.

Han flyttede derefter til Frederiksberg, hvor han havde fotografisk Forretning, først i Bianco Lunos Sideallé 9, senere i Falkonerallé 54. Men antagelig i Slutningen af 1874 var han igen i Næstved, hvor han dog kun opholdt sig kort 'Tid. Det vides ikke, hvor i Byen han boede og drev fotografisk Virksomhed; men højst sandsynligt har han i denne korte Periode slet ikke haft Atelier.

Formentlig allerede ved Nytaarstid 1876 vendte han tilbage til København, hvor han fra Oktober 1877 fik en Stilling som Assistent ved Dagundervisningen i Kunstakademiets Forberedelsesklasse, ligesom han samtidigt hermed var Lærer i Tegning og Maling ved Teknisk Skole. Han boede adskillige Steder i København og navnlig paa Frederiksberg, sidst paa Lykkesholmsvej 33 A paa Frederiksberg, hvor han døde den 14. Jan. 1883 som en fattig Mand.

Busch var en meget dygtig Fotograf. Særlig kendt er hans Prospekter, der omfatter ikke alene et stort Antal Partier fra Næstved og Omegn, men fra hele Landet, Sønderjylland og Skaane. Optagelserne er fremragende, og saavel hvad angaar Motivvalg som Belysning og Udførelse i det hele taget vidner de om hans kunstneriske Evner og tekniske Kunnen, og de udgør et vægtigt Bidrag til 1860'ernes og 70'ernes Topografi. Han udgav dem i Album med Tekst, ligesom der kunde tegnes Abonnement paa dem til succesive Levering. Ogsaa hans Atelieroptagelser var fortræffelige.
Paa Den landøkonomiske og industrielle Udstilling for Præstø og Sorø Amter i Slagelse i Oktober 1867 fik han, tilkendt Sølvmedaille for "Landskabsphotographier af udmærket Klarhed", og paa en tilsvarende Udstilling i Næstved i Oktober 1874 fik han for Fotografier af Thorvaldsens Arbejder tilkendt den højeste Anerkendelse ,Fortrinlig Anerkjendelse", der kun blev givet til Udstillere, der tidligere ved lignende Udstillinger havde opnaaet Sølvmedaille.

Hans Pladelager blev overtaget af Fotograf Wilh. Tillge, København, der gennem hele 1876 og 77 i Næstvedbladene averterede med "de af Hr. Maler Busch udmærket udførte Fotografier af Næstved og Omegn". Senere overgik Pladerne til Fotograf Chr. Neuhaus og dennes Efterfølger, Fotograf Oluf W. Jørgensen, København.

Kilde:
Arnholtz, Svend:
Gamle Næstved Fotografer
Historisk Samfund for Præstø Amt, Årbog 1954