Fotografer i Næstved

 

| Forside | Fotograf  | Firma  | Atelier |


Fotograf
Christensen, Peder Christian (1856-1943)


Foto fra ca. 1883

Født -den 30. Maj 1856 i Ørum (Bjerge H., Vejle A.) som Søn af ovennævnte Chr. Christensen (20). Efter sin Konfirmation kom han i Lære hos Manufakturhandler
Hans Christensen i Viborg og var der, indtil han den 10. Septbr. 1880 etablerede sig som Manufakturhandler i, Næstved, hvortil Faderen Aaret i Forvejen var flyttet, som Fotograf.' Forretningen, der omfattede ,Mode-, Ma-, nufaktur-, Klæde- og Lærredshandel, egen Udstyrs- og Sengeforretning i Forening med et Sy-Etablissement for Kjoler, Kaaber, Overstykker m. m.", laa paa Axeltorvet i det nuværende ,Fixhus".

I 1883 opgav han imidlertid Manufakturhandelen for 12. Oktbr. at indtræde som medinteresseret i Faderens fotografiske Forretning i Næstved, som han blev Leder af, da Faderen i April 1884 flyttede til Køge.

Den 3. Maj 1887 aabnede han et nyt fotografisk Atelier i Fruegade i Nakskov, som han drev samtidig med Atelieret i Næstved under Firmanavnet Christensen & Søn, idet han selv flyttede til Nakskov og overlod Bestyrelsen af Forretningen i Næstved til Fotograf Chr. Thomsen. I Begyndelsen af 1888 afstod han imidlertid begge Forretninger, den i Næstved til Fotograf Th. Heller, og Forretningen i Nakskov til Fotograf Johanne Birkedahl, der ogsaa til at begynde med benyttede Firmabetegnelsen Christensen & Søn.

Peter Christensen startede i Begyndelsen af 1888 n med Fotograf M. Abrahamsen (den senere Indehaver af Budtz-Müllers Eftf, fotografisk Handelshus) et fotografisk Atelier i København (vistnok i L. Kongensgade) i den Hensigt at gøre store Forretninger under den forestaaende Udstilling. Men Foretagendet blev en oplagt Fiasko, og allerede 1. Juli s. A. maatte Peter Christensen begynde paa, en frisk i Bjergegade 17 i Helsingør, hvor han aabnede et Atelier under Firmanavnet P. Christensen. "Billederne leveres fra Medaillons til naturlig Størrelse", skrev han i Bladene. "Efter gamle næsten forsvundne Billeder garanteres gode Kopier. Grupper, Villaer etc. Aftages paa Bestilling. Der fotograferes hver Dag og garanteres gode og fint udførte Billeder uden Hensyn til Veiret".

Han var i Helsingør til 1893, da han 1. Aug. solgte Forretningen til Fotograferne J. P. Thomsen og Hermansen og flyttede til Berlin for at assistere Broderen Carl, der her havde en Fabrik for Fremstilling af fotografisk Papir i Dieffenbachstrasse. Carl Christensen skulde paa detteTidspunkt paa en lang Forretningsrejse til Amerika og ønskede gerne, at Broderen passede Fabriken i Berlin saa længe.

I 1896 ophørte Samarbejdet mellem Brødrene, og P. Christensen rejste tilbage til Danmark, hvor han af Fotograf Munck købte et Atelier paa Søndergade 42 i Horsens, hvortil han ca. 1899 knyttede en Filial i Jernbanegade i Kolding.

I 1900 tilbød han en Opfindelse vedrørende Fremstillingen af Fotopapir til Chemiche Fabriken auf Aktien, vormals E. Schering Berlin-Charlottenburg, der derefter engagerede ham som teknisk Leder af Firmaets Fabrik for fotografisk Papir, og denne Stilling beholdt han, ogsaa efter at Fabriken var flyttet til Spindlersfeld øst for Berlin, indtil han -i 1927 blev pensioneret efter et Laarbensbrud, som han paadrog sig paa Vej hjem fra Fabriken. Han levede derefter i Berlin-Charlottenburg indtil sin Død den 20. April 1943, næsten 87 Aar gammel. Hans Urne blev ført til Danmark og gravsat paa Helsingør Kirkegaard.

En Søn Christian Christensen (f. 5. Oktbr. 1882 i Næstved) nedsatte sig 1912 som Fotograf i Cdpenick ved Berlin, hvor han var indtil Forholdene i 1944 som Følge af Krigen blev saa vanskelige, at han flyttede til Danmark, hvor han siden har bestyret Fotograf C. Jørgensens Atelier i Herning.

En anden Søn, Hans Christensen (f. 19. Marts 1892 i Helsingør) blev i 1917 sin Faders nærmeste Medarbejder hos Schering, og efter Faderens Afgang fra Firmaet i 1927 overtog han dennes Stilling, som han bestred indtil Russerne i 1945 rykkede ind i Berlin og demonterede Fabriken. Han vendte derefter tilbage til Danmark.

Kilde:
Arnholtz, Svend:
Gamle Næstved Fotografer
Historisk Samfund for Præstø Amt, Årbog 1954