Liv og Levn nr. 25 - 2011

Illustration: Liv og Levn nr 25 - forside

Årets jubilæumsnummer indeholder fire artikler, som i tid spænder fra tidlig middelalder via renæssance og 1910'erne op til 2. verdenskrig.

Først behandler middelalderarkæolog Palle Birk Hansen spørgsmålet om, hvem Bodil, moder til Peder Bodilsen, egentlig var, og hvilket forhold hun havde til Næstved. Som titlen siger: Bodils By - Næstved. Vi er i begyndelsen af 1100-årene. Næste spørgsmål: Hvor lå Bodils Gaard? Vi ved det ikke, men man kan jo som forfatteren overveje muligheder. Artiklen minder om, at der er masser af uløste gåder i Næstveds jord og historie.

Dernæst skriver kakkelekspert Ole Kristiansen om den kakkel med billede, som tidligere kaldtes Den dansende Venus, og som man troede var skåret af Abel Schrøder den Ældre i Næstved i 1585. Først påviser Kristiansen, at den skønne, nøgne kvinde faktisk er lykkens gudinde Fortuna. Dernæst, at hun sandsynligvis er skabt af en anden et helt andet sted. Men der er stadig lavet kopier af Fortuna fra 1585 i Næstved, for her er der fundet fejlbrændinger!

Den tredje artikel er forfattet af den unge historiker Jesper John Jørgensen, og den handler om Gallemarkskvarteret, som blev planlagt af arkitekt Johannes Tidemand-Dal i 1911. Han byggede de første 9 villaer som udtryk for tidlig Bedre Byggeskik, og hans masterplan for området blev nogenlunde fulgt i de følgende årtier af andre arkitekter. Endnu i dag er der et helhedspræg over kvarteret, som er værd at fastholde.

Til sidst beskriver museets ledende arkæolog Kasper Wurr Stjernqvist de forbløffende resultater af det arkæologiske arbejde med en kloakering mellem Tybjerg og Aversi. Her stødte arkæologerne på en grube, som viste sig at indeholde den eneste i landet bevarede markeringstavle, et glaskort til markering af engelske flys ruter og positioner, som de tyske soldater har benyttet på radarstationen Seehund, der 1942-45 lå ved Tybjerg netop der, hvor kloakgrøften skar igennem.
God læselyst!

 

Årsskriftet kan købes i museumsbutikken. Pris: kr. 50