Liv og Levn nr. 24 - 2010

Illustration: Liv og Levn nr 21 - forside

Borgerdragten i 1600-årene i Næstved og Vordingborg

 

Liv og Levn indeholder i år en enkelt, men videnstung artikel om tøj og mode med masser af farverige illustrationer.

 

Forfatteren er cand.mag. Camilla Luise Dahl, dragthistoriker med bopæl i København, tidligere engageret ved Middelaldercentret ved Guldborgsund.

Camilla Luise Dahl er redaktør på det webbårne dragthistoriske tidsskrift Dragtjournalen, se www.dragt.dk. Hun er også forfatter til artiklen om dronning Helvigs hovedtøj fra 1300-årene, som kan læses her


Emnet for artiklen er borgerdragten i 1600-årene i Næstved og Vordingborg.
En borgerdragt siger måske ikke så mange noget i dag, men den gang var der en statsmagt og en kirke, som bekymrede sig om, hvilke former for tøj, folk burde optræde i, og hvilke former og farver, de ikke burde bære. Man påbød en form for dansk nationaldragt.
Forskellen til i dag, hvor mange går meget op i specielt hvad man ikke må bære, er vel ikke så stor. Nå, men det handler den gang som nu om danskere af enhver art, så den slags officielle ensretningstiltag har ikke den store levetid.

Men artiklen handler meget mere om, hvordan man som borger i 1600-årene faktisk gik klædt, og det er ikke kedeligt at følge Camilla Luise Dahl, medens hun gennemgår først kvindedragten i alle detaljer, derefter mandsdragten. Sidst i heftet bringes en række uddrag af skifterne, som fortæller så meget om dragtmoden og dragtbrugen.

Vi er glade for, at Camilla har skrevet årets store artikel, som formidler resultaterne af hendes studier i skifter, epitafiemalerier og gravsten i de to nabobyer Næstved og Vordingborg i 1600-årene. Når artiklen omhandler både Næstved og Vordingborg, så er det, fordi de to byers borgere giftede sig på tværs - og fordi kilderne derfor supplerer hinanden på fortræffelig vis.

Årsskriftet kan købes i museumsbutikken. Pris: kr. 50