Opslag fra arrangementskalenderen

Torsdag d. 15 nov. 16:30 - 17:30
DesignMuseum Næstved i Boderne

Fyraften på Næstved Museum:

Dansk glas - fra mundblæst til maskinblæst glas fra 1825 til 2008

Vi omgiver os hele tiden med glas - for eksempel i hjemmet, hvor vi bruger glas til at drikke af og pynte op med, men også til opbevaring af blandt andet madvarer. De glas, vi omgiver os med, er produceret på mange forskellige måder, og noget opfattes som finere end andet. Mundblæst glas er mere kostbart end maskinfremstillet glas.

Da Holmegaard startede produktionen af glas i 1825 var det udelukkende med mundblæste flasker, vinglas, karafler og vaser. Industrialiseringen i anden halvdel af 1800-tallet ramte dog også glasindustrien og stadig mere effektive teknikker til at også at præge glasproduktionen. Således opfandt man først det pressede prisbillige glas, senere kom de første halvautomatiske maskiner, hvormed man kunne producere endnu flere og billigere glas i timen. Den helautomatiske maskine betød døden for flere danske glasværker og gjorde mange glasmagere arbejdsløse. Nu kunne maskiner producere alt glasset, særligt emballageglas. Sideløbende fortsatte en beskeden produktion af mundblæst glas.
Alt efter hvilke teknikker, der er brugt, får glassene forskellig udseende. Foredraget vil komme rundt om nogle af de mange forskellige teknikker, som man har brugt til at producere glas.

Det hele starter og slutter med Holmegaard, men vi kommer hele vejen rundt til alle de danske glasværker.

På Næstved Museum kan du en gang i måneden deltage i arrangements-konceptet 'Fyraften på Næstved Museum'. Konceptet favner alt fra omvisninger, til byvandringer, workshops og andre oplevelser på og omkring museet.

Entré:
75,00 kr + gebyr / For medlemmer af Næstved Museumsforening 35,00 kr + gebyr

Se mere om arrangementet på Næstved Museums hjemmeside.

 

Se hele arrangementskalenderen